• KNGF geleidehonden doet voor de tweede keer mee aan de Amstellanddag.

    Naomi Heidinga
  • Het proeflokaal van Kek op de landijsbaan van de Amstelbocht.

    Naomi Heidinga
  • De blonde d’Aquitaine vleeskoeien van Gijs zijn bekend in Ouderkerk en omgeving. De koeien zijn tijdens de Amstellanddag van dichtbij te bewonderen.

    Naomi Heidinga

Amstelland ontdekken tijdens Amstellanddag

OUDER-AMSTEL Een kijkje nemen in de Ouderkerkse melkfabriek, genieten van het landschap en de dieren die er leven èn kennismaken met lokale ondernemers: het kan tijdens de Amstellanddag op 2 juni. Voor de dertiende keer wordt de dag georganiseerd door Stichting Beschermers Amstelland, die daarmee aandacht willen vragen voor het behoud van het gebied. Amstelland is onmisbaar als groene long voor de stad.

Naomi Heidinga

Voorzitter Renske Peters legt nog maar eens uit waarom de Amstellanddag zo belangrijk is. "De druk op de regio is enorm. In het gebied zelf zal niet zo snel gebouwd worden. Maar aan de randen wordt volop geknabbeld. Denk maar aan de ontwikkelingen in Zuidoost." Die ontwikkelingen worden door de stichting nauwlettend in de gaten gehouden. "In Amstelland gebeurt van alles. De betrokken gemeenten zijn bezig met het opstellen van verschillende plannen en visies die het gebied raken. In Amstelveen gaat het bijvoorbeeld om de toeristische visie, en in Amsterdam is men bezig met de landschapsvisie. Voor het behoud van het gebied is het echter belangrijk dat de betrokken gemeenten, samen met de provincie komen met een gezamenlijke visie." In aanloop naar de provinciale verkiezingen organiseerde de stichting in februari daarom een debatavond, met vertegenwoordigers van provincie, gemeente en waterschap. Alles om de partijen samen aan tafel te krijgen.

Nagedacht moet er bijvoorbeeld worden over toerisme in het gebied. Met de groei van de omliggende steden en dorpen, zullen meer mensen gebruik gaan maken van het gebied. Daar moet de infrastructuur van het gebied wel op berekend zijn. "Is er genoeg ruimte voor wandelaars, fietsers en boten? We willen geen grote bussen die door het gebied gaan rijden. Amstelland moet geen park worden. Maar de ondernemers die in het gebied zitten en het aantrekkelijk maken voor inwoners, moeten wel weten waar ze aan toe zijn. Ze willen een toekomstbestendig bedrijf." Dat geldt bijvoorbeeld voor het proeflokaal van Kek op de landijsbaan van de Amstelbocht, maar ook voor de overgebleven boeren in de regio. Zij hebben weer met andere zaken te kampen.

"Bodemdaling was altijd al iets om rekening mee te houden, maar vanwege de droogte is deze nu helemaal actueel. Voor boeren betekent het wellicht dat ze op een andere manier moeten gaan werken." Boeren zijn belangrijk voor het in standhouden van het gebied. Dankzij hen blijft het karakteristieke landschap bewaard. "Belangrijk is dat deze boeren een toekomst hebben voor het gebied, dat hun bedrijven blijven behouden." 21 boeren in het gebied hebben de handen ineengeslagen en hun eigen zuivelmerk opgericht: Boeren van Amstel. Ze hebben een melkfabriek in Ouderkerk, die tijdens de Amstellanddag te bezichtigen is. "Deze boeren zetten zich samen met vrijwilligers in voor het behoud van de weidevogel. Dankzij hun inspanningen doen weidevogels als de grutto hier in Amstelland het relatief goed."

Zelf de pareltjes van Amstelland ontdekken? De Amstellanddag wordt om 11 uur geopend op Buitenplaats Wester-Amstel, dat nu nog dienst doet als kantoor van Groengebied Amstelland. Het Groengebied gaat vertrekken, daarom staat het pand te huur. Net als vorig jaar zijn bezoekers welkom bij KNGF geleidehonden, iets verderop aan de Amstel. Verschillende kunstenaars openen de deuren van hun atelier, zo is het keramiek van Monique Clement aan de Korte Dwarsweg 11 te bewonderen.

Genieten van alles wat bloeit en groeit kan bij de Pluktuin in Nes aan de Amstel. Gek op koeien? Melkveebedrijf Landlust is open, evenals de Aemstellehoeve. Daar vertrekt tevens de poldersafari, waarbij men oog in oog kan komen te staan met de grutto, kievit en tureluur. Kennismaken met de leukste varkens van Amstelland kan bij kinderboerderij de Olievaar in Uithoorn en ook Elsenhove in Amstelveen is open. Zien hoe het landschap in elkaar zit kan het best vanaf de toren van de Urbanuskerk in Nes. Toe aan bezinning? Bij boer Peter Roos in Waver wordt 's middags een kerkdienst verzorgd. Op stal Middenhoeve, richting Uithoorn laten ze zien hoe paarden op een meer natuurlijke wijze kunnen worden gehouden. En heb je na al dat fietsen dorst gekregen? Voor speciaal bier kan je terecht bij het Proeflokaal van Kek en Brouwerij de Schans in Uithoorn. Villa Oldenhof in Abcoude verzorgt een high tea en wijngaard de Amsteltuin is open.

www.beschermersamstelland.nl.