• Een deel van het bestuur van het Waverfeest: Ron Brandse, voorzitter Willem Kleinveld en penningmeester Frits Zeinveld. Jaap van Spengen en Carla de Bruyn ontbreken op de foto.

    Naomi Heidinga

80ste editie Waverfeest

Naomi Heidinga

Van 8 tot en met 11 augustus vindt de tachtigste editie van het Waverfeest plaats. Het feest, dat ooit begon om de dorpskinderen een mooie dag te bezorgen, is uitgegroeid tot meerdaags festijn.

Met: slob- en slootrace, kratten stapelen en buikglijden

Het draait nog steeds grotendeels om de kinderen. Maar ook voor ouderen is er voldoende te beleven. Kratstapelen, de slob- en slootrace en het feesten in de tent bijvoorbeeld. Buurtbewoners plannen de vakantie steevast om het feest heen. Dit jaar begint de feestelijkheden een dag eerder, op woensdag. Dan wordt als vanouds een rondrit naar de Stokkelaarsbrug gemaakt.

WILHELMINA Het idee voor het kinderfeest kwam van een aantal boeren. In 1938 legden ze met z'n allen wat geld bij elkaar om de kinderen te trakteren op een leuke dag. Aanleiding vormde het veertigjarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina.

POPPENKAST De rondrit door het dorp kunnen voorzitter Willem Kleinveld en penningmeester Frits Zeinstra zich nog herinneren. Kinderen werden met paard en wagen of op versierde karren (achter trekkers) door het dorp gereden naar de Stokkelaarsbrug. "Daar kregen ze limonade, snoep en roze koeken. Vervolgens was er poppenkastvoorstelling, met Jan Klaassen en Katrijn. Daarna werden spelletjes gespeeld. Zaklopen bijvoorbeeld, en vlaggetjes steken," aldus Willem. De winnaars van de spelletjes hadden geluk: zij mochten als eerste een cadeautje uitzoeken.

PRETPARK In die tachtig jaar is er weleens iets veranderd. De kinderen speelden niet altijd spelletjes in het dorp. Een tijdlang gingen ze per bus een dagje naar het pretpark. "Dat hebben we op een gegeven moment teruggedraaid," aldus Frits. "We vonden het een beetje vreemd: we halen de kermis naar het dorp, maar de kinderen brengen we ergens anders naartoe." Daarom wordt nu weer binnen het dorp gefeest.

VARKENS Eén keer haalde het Waverfeest het nieuws. In de jaren zeventig werd een uitzending van Gewest tot Gewest in het dorp opgenomen. Ook het varkens vangen, een vast programmaonderdeel, kwam op tv. Het was meteen de laatste keer. Uit oogpunt van dierenwelzijn moest de organisatie met het varkens vangen stoppen.

BAGGER Gelukkig hebben andere programmaonderdelen de plaats van het varkens vangen ingenomen. Zoals de slob- en slootrace op vrijdag, een waar baggerspektakel. Deelnemers worden naar het startpunt dichtbij restaurant De Voetangel (bij de familie Timmer) gebracht en moeten dan door weilanden en sloten zo snel mogelijk terug naar het feestterrein.

VERGUNNING Bij de organisatie komt steeds meer kijken. "Vanaf oktober ga ik aan de slag met de vooraanvraag voor de vergunning," aldus Frits. "Dat moet voor december gebeuren. Als dat is geregeld, komen we als bestuur voor de eerste keer bij elkaar. Dan kijken we wat we komend jaar willen doen. Vervolgens komen we elke maand bij elkaar."

MONSTERTRUCK De hoeveelheid werk is voor een groep vrijwilligers steeds lastiger te dragen. "Sinds het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen in 2016 zijn de regels aangescherpt," vertelt Frits. "In het verleden vulden we een aanvraagformulier in van de gemeente en daarmee was alles geregeld. Dat is nu anders. We moeten veel meer gegevens aanleveren en de aanvraag moet tot in detail kloppen, anders wordt deze afgewezen. Voor ons was het echt uitzoeken waar de aanvraag precies aan moet voldoen. Dat konden we nergens vinden. Ook de gemeente kon ons daarbij niet bij helpen. Desondanks is het nog steeds leuk om een dergelijk feest te organiseren."

REUNIE Het Waverfeest is een feest voor en door dorpsbewoners. Het wordt grotendeels door dorpsbewoners bekostigd, al zijn er ook sponsoren. Vrijwilligers gaan daarvoor langs de deuren. "Het feest wordt gekenmerkt door een grote saamhorigheid," aldus Willem. "Ook ouderen of mensen die buiten Waver zijn gaan wonen, komen op het feest af. Het is één grote reünie," aldus bestuurslid Ron Brandse.

PROGRAMMA Woensdag gaan de kinderen, net als vroeger op versierde karren en met paard en wagen naar de Stokkelaarsbrug. 's Avonds is er kinderdisco. Donderdag is de Ronde van de Waver, een hardloopwedstrijd. Ook is er disco. Woensdag- en donderdagavond is de expo 'Tachtig jaar Waverfeest' te zien in het buurthuis. Vrijdag is er kinderfestijn, met onder andere buikglijden en kermis . 's Avonds is er de slob- en slootrace en wordt er gefeest in de tent. Zaterdag is de oldtimerdag, er is rommelmarkt en er wordt gestreden om de eer tijdens het kuilbanden gooien, tobbetjessteken en kratstapelen. Het feest wordt afgesloten met de Foute skihut party. Meer info: www.waverfeest.nl