• Trees Spaapen en Pierre Daemen flankeren Bert Siebeling, de allereerste badmeester van het Amstelbad

    Marion Kiewik

“Het Amstelbad is mijn kindje”

Marion Kiewik

Het Amstelbad jubileert. Op 10 mei bestaat het 50 jaar. En al meer dan 25 jaar drijft het bad op de vele vrijwilligers, sponsoren en donateurs. Een van de drijvende krachten is Trees Spaapen. Zij stond erbij toen de heipalen werden geslagen en is actief tot op de dag van vandaag.

"... maar niet alleen het mijne..."

Geen 20-centstukken, maar muntjes van 50 deze keer bij het traditionele ‘kwartjesduiken’. De seizoensopening was extra feestelijk dit jaar. Op zaterdag 28 april was er ‘n drankje met - gesponsord - gebak. En daar was de burgemeester, compleet met ambtsketen plus een cheque van € 250. Want het Amstelbad is jarig. 50 jaar al trekken mensen uit Ouder-Amstel en omstreken hier hun baantjes en leren de kinderen er zwemmen.

VELER KINDJE “Natuurlijk was ik bij die opening,” zegt Trees Spaapen als we bij haar op de koffie gaan. “Het is mijn kindje!” Pierre Daemen schenkt de koffie. Hij is alweer jaren penningmeester van het bad. Intussen bladert Trees door haar stapels foto’s en krantenknipsels, en haalt herinneringen op. “Je ziet, het is ‘t kindje van heel veel mensen.”

ACTIEF TYPE Trees is niet zo’n stilzitter. “Toen ik hier in het dorp kwam wonen in 1960 was er minder te doen dan nu. Er was voetbal, volleybal... daar kon nog wel wat bij. Dus heb ik de aanzet gegeven tot de oprichting van een tennisvereniging en een badminton-club. Ook bij de oprichting van de bridgeclub was ik er als de kippen bij. Vooral toen mijn moeder bij ons kwam wonen - die was gek op de kinderen - kreeg ik mijn handen vrij voor dit soort klussen.”

ACTIEGROEP In 1968 werd het Amstelbad geopend. Nadat de gemeente jarenlang tonnen had moeten bijspijkeren, besloot de raad in 1991 dat de stop uit het bad ging. Dat liet Trees niet gebeuren. Zij werkte op dat moment bij de gemeente en verkondigde dat het dan maar met vrijwilligers moest. “Het hoongelach dat toen opsteeg...” Maar ze zette door. Ze kende nogal wat mensen en vond velen bereid een steentje bij te dragen via de actiegroep ‘Amstelbad moet blijven’: Leobard Hinfelaar, Hannie Roos, Wanda Webbers, wijlen Albertine Sala, Mat Botman, Pierre Batings, allemaal mensen van het eerste uur die, gesteund door de Ouder-Amstelse bevolking, het bad open wisten te houden.

SPONSORS “In het eerste jaar hadden we zelfs meer dan 100.000 bezoekers. Ik was de 100.000e. Heel toevallig, jaja.” Trees is zo iemand die graag dingen op touw zet en, als het eenmaal loopt, het aan anderen overlaat. Ze vindt zichzelf meer een “vliegende keep”. Jarenlang benaderde ze de lokale ondernemers voor sponsoring. Lachend: “Daar zagen ze me weer aankomen… op een gegeven moment konden ze me wel schieten.” En dan serieus: “Onze middenstand is geweldig! Echt. Als je wist wat die allemaal hebben gesponsord, geregeld, gefabriceerd. Trouwens, het héle dorp heeft altijd fan-tas-tisch gedoneerd!”

FIETSEN Acties om anderen te helpen, ook daar was Trees voor te porren. Met plezier kijkt ze terug op een actie in 1994: zwemmen voor fietsen voor Joegoslavische vluchtelingen, op touw gezet door Leobard Hinfelaar. Fietsenhandelaren in het hele land heeft ze gebeld, maar uiteindelijk was het een Amsterdamse winkelier die zorgde voor wel zestig fietsen. In totaal konden ze 75 fietsen plus allerlei reparatiemateriaal en onderdelen afleveren bij een vluchtelingenkamp nabij Den Bosch.

WAARDERING Haar werk wordt gewaardeerd. Liefkozend aait Trees het beeldje waarmee ze in 2017 is “geridderd” door het Amstelbad, een onderscheiding voor bijzondere vrijwilligers. In 2014 behaagde het de Koning om haar te decoreren als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. En in 1995 werd ze benoemd tot ereburger van Ouder-Amstel.

VRIJWILLIGERS Maar uiteindelijk zijn het al die vrijwilligers die het ‘m doen. De slogan is ‘Het Amstelbad drijft op vrijwilligers’. En zo is dat maar net. “De vrijwilligers houden het Amstelbad nu al 26 jaar draaiend - langer dan de gemeente het heeft geëxploiteerd.” Pierre is van de cijfers en preciseert dat het er elk jaar zeker 150 zijn. Hij en Trees maken nog altijd deel uit van dat heldenlegioen. Vanmiddag draaien ze samen een dienst bij de kassa.

LEUKSTE ZWEMBAD In 2012 werd het Amstelbad verkozen tot leukste buitenzwembad van het jaar in Noord-Holland. Een mooie pluim op de hoed van al die vrijwilligers. Landelijk eindigde het bad op de 11e plaats, "toch zeker geen geringe prestatie," vindt Trees, "als je bedenkt dat er ook vele professionele baden meededen aan de verkiezing, met een pak vast personeel." Allemaal niet zo verwonderlijk, want het Amstelbad zit goed in de voorzieningen: naast diepe en ondiepe baden is er een midgetgolfbaan, er zijn speelattributen voor kinderen zoals een klimtoestel en een zandkasteel met waterpomp, je kunt heerlijk ontspannen op de grote zonneweide, en een snackje pakken bij Hans & Frietje. "Maar vooral heeft het een heerlijke sfeer."

JUBILEUMFEEST Aan het einde van het seizoen komt er een echt feest, mét barbecue - ook gesponsord - voor alle personeel en vrijwilligers die bij het Amstelbad betrokken zijn en waren. Dat vindt Trees wel een handige planning: “Zo heb ik nog even de tijd om al die mensen uit het verleden weer op te sporen.”


MEER INFORMATIE Voor openingstijden, toegangsprijzen, activiteiten: www.amstelbad.nl