• Roy Lodewijk maakt zijn droom waar met zijn eigen café 't Pleintje.

    Naomi Heidinga

Even 'n biertje doen bij Roy

OUDERKERK Roy Lodewijk, bekend van de Bodega, is de nieuwe eigenaar van café 't Pleintje. Daarmee komt een lang gekoesterde wens uit. Sinds oktober is hij open. Hij wil de gezelligheid terugbrengen, niet alleen in het café, maar ook naar het Sluisplein.

Voor zijn veertigste wilde hij een eigen zaak hebben. Dat is gelukt: over een week mag hij veertig kaarsjes uitblazen. Al eerder deed hij een poging om het café aan het Sluisplein in handen te krijgen. Maar twee keer eerder ging het café aan zijn neus voorbij. De derde keer was het wel raak.

NOL Hij kwam er vroeger al, toen het café nog in handen was van Nol, vader van twee vrienden. "Ik kwam hier een biertje drinken, praten met vrienden en dobbelen." Hij wil de gezelligheid van die tijd terugbrengen in het café. Onder meer door het dobbelen te herintroduceren. "Vroeger werd hier op zondagmiddag gedobbeld."

Als mensen iets anders qua sport willen kijken, hoeven ze het alleen maar te vragen.AJAX Daarnaast kan men er terecht voor het kijken van sport. Ajax is vaste prik, en daarnaast staat de tv aan voor de Formule I. "Als mensen iets anders qua sport willen kijken, hoeven ze het alleen maar te vragen." In het café hangen twee schermen. Handig, bijvoorbeeld wanneer twee Nederlandse clubs op dezelfde tijd hun Europese wedstrijden moeten spelen.

Volgend jaar, wanneer het Formule I circus neerstrijkt in Australië, wil hij zijn bar 's ochtends al openen. "Dan kunnen mensen intekenen voor het ontbijt en kijken we samen de wedstrijd."

ZANGER Elke laatste vrijdag van de maand zal een zanger het begin van het weekend inluiden. "In het verleden liep de borreltijd hier goed. Dat hoop ik nieuw leven in te blazen. Dat mensen na hun werk hier gezellig een drankje komen doen."

Hij wilde per se dit café en niet alleen vanwege de herinneringen. "Van dit café valt echt wat te maken." Lodewijk hoopt dat Ouderkerkers hem in zijn nieuwe kroeg weten te vinden. Hij stond jaren achter de bar bij de Bodega en deed er veel ervaring op. "Ik ben opgeleid als kok en ook als zodanig aangenomen bij de Bodega. Daar heb ik veertien jaar gewerkt, waarvan tien jaar fulltime." Daar stond hij op een gegeven moment ook achter de bar, en dat beviel goed. "Ik vind het contact met de mensen leuk."

SLUISPLEIN Hij is blij met zijn nieuwe stek, maar: "Het Sluisplein kan wel wat verlevendiging gebruiken. Bijvoorbeeld door een braderie te organiseren." Daarvoor wil hij samenwerken met andere ondernemers. Met Ambrozijn heeft hij kazen uitgezocht voor een heerlijke kaasfondue; met de Bodega is hij voornemens een darttoernooi te organiseren. Met zijn buren moet hij nog kennismaken. "Daar heb ik nog helemaal geen tijd voor gehad, het is de afgelopen weken heel druk geweest."

Met behulp van social media wil hij nieuwe bezoekers trekken. "Het café is een half jaar dicht geweest. Mensen moeten het café dus weer even weten te vinden. Ik krijg positieve reacties van mensen, die blij zijn dat ze hun loopje weer hebben."

Naast gezelligheid kan men bij 't Pleintje ook terecht voor een lichte maaltijd. "Het steengrillen, een initiatief van de vorige eigenaar, houd ik erin, naast de kaasfondue." Op Tweede Kerstdag houdt hij een spellenmiddag. Meer informatie op de Facebookpagina van 't Pleintje.

Naomi Heidinga