• Het gunstig stemmen der geesten

    Chris van der Linden

Inwonersparticipatie Ouder-Amstel

25-01-2020, 15:17 | Lezersnieuws | Chris

April vorig jaar zet Ouder-Amstel haar ambities als stippen op de horizon. Zo verwoordt de gemeente in de notitie Visie 2030 haar intenties voor de toekomst als: "verbindend, uniek en divers".

In Visie 2030 zegt de burgemeester dat het een veelzijdig instrument is met heel veel snaren om flexibel op vooral ruimtelijke veranderingen in te spelen.

Handig?

Raadsleden vinden flexibel besturen normaal en volgen de burgemeester heel gedwee. Ze hebben vaak dezelfde onderliggende informatie en opvattingen bijstellen is dagelijks werk.

Inwoners daarentegen ontvangen die onderliggende informatie meestal niet en participeren als gevolg daarvan in een schijn - gelijkwaardigheid ten opzichte van de raad. Ze participeren in dikke mist en moeten er van uitgaan dat ze serieus genomen worden. Zo'n vertrekpunt is voor menig inwoner eng.

De uitbundige reacties in de raad over de inwonersparticipatie bij Visie 2030 vinden ze niet netjes. De reacties doen geen recht aan ideeen van betrokken inwoners en bruikbare ideeen zijn soms in het eindresultaat weggelaten. Bijvoorbeeld: geen aandacht in Visie 2030 voor de vier volkstuinparken op locatie De Nieuwe Kern.

De verwachting is dat als de raad als experiment inwoners op een of meerdere dossiers gelijkwaardige invloed geeft tijdens politieke besluitvorming kunnen ideeen van inwoners tot recht komen.

Visie 2030 is nog maar de voorloper van de Omgevingsvisie welke de inrichting van de totale oppervlakte van Ouder-Amstel betreft waarbij de samenhang tussen ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur en cultureel erfgoed in beeld moet komen.

Ervaringen inwonersparticipatie onder andere met co-creatie Centrumplan Ouderkerk heeft zoveel opgeleverd dat realisatie van een gedragen Omgevingsvisie kansrijk is.