• Uitzicht op stadsgroen heeft een grote economische waarde

    Max Paumen

Volkstuinparken zijn onbetaalbaar: groen versus groei

13-03-2018, 15:18 | Lezersnieuws | Max

Het is verstandiger om woningen om een park heen te bouwen dan een park zoals Nieuw Vredelust op te offeren aan woningbouw. Dat blijkt uit een onderzoek door Wageningen Economic Research in opdracht van het Groen Platform Amsterdam.

Groen is wel degelijk geld waard, soms zelfs meer dan woningen. Dat pleit voor behoud van de vier volkstuinparken in Duivendrecht die bedreigd worden door de Nieuwe Kern, waaronder Nieuw Vredelust.

Als deze parken blijven voortbestaan dan hebben toekomstige bewoners van De Nieuwe Kern meer woongenot, een betere gezondheid en heeft de wijk een betere sociale samenhang. Huizen die uitzicht hebben op een park zijn ook nog eens acht procent meer waard dan huizen zonder groen naast de deur.

Woongenot blijkt veruit de grootste waarde van stadsgroen. Maar ook gezondheid, recreatie, biodiversiteit en sociale cohesie zijn belangrijke factoren

Om de waarde van stadsgroen te berekenen, gebruikten onderzoekers Ernst Bos en Theo Vogelzang de TEEB-stad methodiek. Ze onderzochten daarmee drie casussen met verschillende vormen van groen: het Rembrandtpark, een ‘postzegelparkje’ op het Belgiëplein en volkstuinpark Nieuw Vredelust.

De netto baten van Nieuw Vredelust blijken rond de 1 miljoen euro te zijn. Die waarde zal aanzienlijk toenemen als rondom Nieuw Vredelust woningen worden gebouwd en het ‘uitzichtgroen’ daarbij behoorlijk gaat aantikken. Als dit tuinpark wordt geïntegreerd in de Nieuwe Kern, kan het een belangrijke socio-economische waarde krijgen.

Dat kan in de miljoenen euro’s lopen. Zoals de case van het Rembrandtpark laat zien. Als een deel van dat park wordt bebouwd met negen woontorens, dan gaat er 33 miljoen euro aan waarde verloren. Dat is waarschijnlijk meer dan de opbrengst van de nieuwe woningen. Het verlies van groen gaat vooral ten koste van het woongenot van de bewoners die nu op het park uitkijken.