• Hup, in de benen!

    Coherente

Valpreventieweek 2018 Hup, in de benen!

11-10-2018, 12:22 | Lezersnieuws | Margit

In de Valpreventieweek, van 1 t/m 7 oktober jl., is er landelijk extra aandacht voor valpreventie en vitaal ouder worden. In Ouder-Amstel heeft Stichting Coherente in samenwerking met Fysiotherapie Duivendrecht en Spits Centrum voor fysiotherapie uit Ouderkerk aan de Amstel diverse activiteiten georganiseerd, waaraan vele mensen enthousiast hebben deelgenomen.

DobbelFit

De deelnemers van de Beweegtuin en gasten van Co’s kamer hebben het spel DobbelFit gespeeld, een spel dat speciaal voor de Valpreventieweek is ontwikkeld. De deelnemers speelden in teams en kregen vragen, opdrachten, oefeningen en uitdagingen. Leerzaam, maar er werd ook veel gelachen! Het team met de meeste punten won en kreeg een hard applaus.

Valpreventietrainingen

In twee leerzame bijeenkomsten, gaven de fysiotherapeuten Tamar en Willem-Jan (Duivendrecht) en Paulien en Julia (Ouderkerk) veel informatie, tips en adviezen om vallen te voorkomen. Ook werden er kleine testjes gedaan. Met het ouder worden neemt de conditie, spierkracht en reactiesnelheid af, waardoor de kans op vallen toeneemt.  Door eenvoudige oefeningen op te nemen in de dagelijkse activiteiten, kun je zonder dat het extra tijd kost je kracht, conditie en reactiesnelheid vergroten. De training werd door de deelnemers als heel leerzaam en goed ervaren.

Rollator APK

Tijdens de rollator APK konden mensen hun rollator laten nalopen door een monteur. Dat bleek een schot in de roos, tientallen rollators vonden hun weg naar het Dienstencentrum en het Dorpshuis. Vele handvatten werden versteld, schroefjes aangedraaid en remmen en wielen nagelopen. Ook konden de rollators worden versierd en er was de mogelijkheid om, samen met de fysiotherapeute, een uitdagend parcours te lopen. Er waren letterlijk en figuurlijk nogal wat obstakels en flinke drempels te nemen, maar iedereen bleef op de been en slaagde voor de test.

Waarom al deze aandacht voor valpreventie?

Valongevallen zijn de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. In Nederland maakt iedere vijf minuten een 65-plusser een val waardoor hij of zij naar de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis moet. Een val heeft vaak verstrekkende gevolgen. Door middel van bewustwording en oefeningen kunt u zelf veel doen om vallen te voorkomen.

Heeft u interesse voor een (gratis) training Valpreventie? Bel of mail Coherente: 020 699 31 64 / 020 496 36 73 of info@coherente.nl