• een aantal prijswinnaars met de wethouders

  Hans Steekers
 • Ronald de Waal wint de sportklasse

  Hans Steekers
 • start van het peloton

  Klaas Groot
 • Een sprint bij de Nieuwelingen

  Hans Steekers
 • Finish van een ploeg in de Ploegentijdrit

  Hans Steekers
 • De Roze Hoep: de snelste ploeg

  Hans Steekers

Schitterende jubileumronde van de Ronde HoepZaterdagavond is Ouderkerk aan de Amstel getuige geweest van een prachtig wielerevenement

16-06-2019, 22:04 | Lezersnieuws | WTC

Ploegentijdrit

Er waren 30 ploegen ingeschreven voor de Ploegentijdrit over één ronde met veel plaatselijke fietsgroepjes en coryfeeën, zoals Jos Geijsel, Axel Koenders, Lilian van Tol, maar ook oud wereldkampioene ploegentijdrit Astrid Schop en Olympisch baanrenner Tim Veldt. Snelste ploeg was de ploeg de “Roze Hoep” die in hun knalroze pak in een tijd van 20.11 bijna 48 km/u reden. Daarmee bleven ze Team Rapha 18 seconden voor. Snelste damesteam was het eerste damesteam van De Amstel in een tijd van 23,13 terwijl Team Ficom – de snelste Ouderkerker Ploeg – in 22.24 de ronde afraffelde.

Snelle pelotonskoersen
Weggeschoten door de wethouder Sport, mw. De Reijke, startten de renners in vier pelotons voor vier (Elite en Sportklasse) of drie (Dames en Nieuwelingen) ronden. Door het mooie en rustige weer vielen de pelotons niet in stukken uit elkaar en was het vooral werk voor de sprinters. Uitzondering was de koers van de Nieuwelingen: daar wisten Lennard Meinema uit Amersfoort en de Ouderkerkse thuisrijder  Jelle Boonstra de groep te ontvluchten en werd er gesprint om de winst. Meinema was daarin ruim de snelste, maar Boonstra was tevreden met zijn eerste podiumplek bij de Nieuwelingen. In de sprint van het peloton wist Nesser Mees van Duren nog naar plaats 6.
In de Sportklasse en bij de Dames werd de overwinning behaald in een onvervalste massasprint op de lange aankomst op de Verlengde Polderweg. Snelste Dame was Tessa Dijksman uit Velserbroek die Gaby Gieskens en de Limburgse Britt Teunissen  voorbleef. Beste thuisrijder wa Roos Markus die 7e werd. Markus was in de een na laatste ronde nog ontsnapt met een drietal. Ondanks een flinke voorsprong konden ze dat toch niet vasthouden. Amstelrensters Petra van Leeuwen (9e), Lieske Coumans (10e) en Judith van Maanen (12e) zaten ook goed voorin.
In de Sportklasse werd de enige Amstel-overwinning van de dag gescoord. De Amstelvener Ronald de Waal had op het rechte eind de snelste benen waarin hij het hele pak voorbleef met Hoofddorper Marcel Hoffmann als tweede en Utrechter Bas van Klarenbosch op drie.
Het klapstuk was de koers voor Elite. De Elites reden een ongelooflijk hoog tempo de rondes en het was ook hier onmogelijk te ontsnappen. Toch wisten de Westlander Frank Stijger en Robin de Pruijssenare uit Utrecht een kleine voorsprong te nemen en die tot op de streep te behouden. De 19-jarige Stijger was in de sprint nipt de snelste en boekte zijn eerste Elite-overwinning voor De Pruijssenare. De sprint van het peloton werd gewonnen door Amsterdammer Matthew Overste. Amstelrenners Niall Tilli (5e) en Koos Jeroen Kers (9e) reden zich nog in de top-10.

Mooie wieleravond
Zo eindigde een prachtige wieleravond. Volgens velen zou het mooi zijn als dit over niet al te lange tijd herhaald zou kunnen worden. De renners werden met veel enthousiasme begroet in de hele polder. Er waren alleen maar blije gezichten te zien.  Deze keer hadden de wielrenners de gelegenheid om op het allerhardst de Ronde Hoep te rijden. Zoals de campagne “Aardig op weg” al aangeeft: laat de wielrenners verder de weg delen met andere weggebruikers en vooral genieten van de mooie polder.