• Mees van Duren

    André Witkamp

Mees van Duren wint het kampioenschap bij de Dames/Junioren.

24-02-2019, 18:55 | Lezersnieuws | Bart

De laatste fase in het marathonschaatsen van dit seizoen is aangevangen. De laatste wedstrijden, de zogenaamde finales, staan op het programma. Vanavond staan de Dames en de Junioren als eerste aan de start. Grootste kanshebber is Mees van Duren. Met een comfortabele voorsprong moet hij gewoon zijn tegenstanders in de gaten houden en normaal finishen.

Direct na de start wordt echter duidelijk dat hij heel andere plannen heeft. De laatste wedstrijd van het seizoen moet en zal zijn derde overwinning opleveren. Binnen enkele ronden is er een kopgroep van vier rijders (junioren). Tweehonderd meter daarachter vier dames in de achtervolging en voor de rest rijden er rijders losgeslagen over de baan. De achtervolgers willen zich niet zo maar gewonnen geven en dat betekent dat het gat dan weer groter dan weer kleiner wordt. Maar de dames moeten capituleren en de junioren sluiten aan. Twee man, onder aanvoering van Mees, passen dan de tactiek toe van "erop en erover". En het lukt. Mees moet dan wel in de sprint zijn meerdere erkennen in zijn kompaan maar weet door zijn tweede plek met twee ronden voorsprong (tien extra punten) zijn eerste positie alleen maar te verstevigen en wint daarmee de kampioensbeker.

 

Ook in de finale bij de C2 ook slechts één Amstelbochter, Heleen Compier. Met het snelste C2 Amstelbocht ronde van het seizoen (31,685 sec) sluit zij het seizoen goed af met een negende  klassering. In het eindklassement staat zij met 35 punten op plaats zeventien.

 

Daarna de voorlaatste wedstrijd van het seizoen van de M1/M2 combinatie. Bij de M2 een zeer snelle wedstrijd en een verrassend verloop met uiteindelijk resultaat drie Amstelbochters in de top tien. Jeroen Kolenberg legt beslag op plaats acht (in het tussenklassement staat hij daarmee op plaats 25), Gijs de Nooij op plaats vier (tk: 8) en Henk Portengen (tk: 5) scoort een tweede plaats. René Markus legt dan ook nog beslag op plek 25 (tk: 30).

Al met al 85 punten voor het clubklassement en nog één wedstrijd te gaan.

Bij de M1 strijdt Auke Broex volop mee en bereikt na 72 ronden een 13e plek (tk: 15).

 

In totaal zijn er 129 punten toegevoegd aan het totaal van De Amstelbocht. Of dit voldoende is of hiermee de derde positie wordt geconsolideerd zal duidelijk worden op 6 maart na het kampioenschap van Amsterdam. Dan zal bekend gemaakt worden hoe de top vijf er uitziet van het clubklassement. Aanvang 21:00 uur!