Marathonschaatsen met vallen en opstaan

17-02-2019, 13:28 | Lezersnieuws | bart

OUDERKERK AAN DEN AMSTEL IJsclub De Amstelbocht had woensdag 13 februari een wedstrijd in Amsterdam.

De avond start met de combi Dames en Junioren. Mees van Duren daarbij de trotse leider in het klassement. Aan de start zien we ook junior Lars Wagenaar die het ook eens wil proberen (buiten mededinging maar wat goed is komt snel!). Mees laat vanaf de eerste ronde zien waarom hij de lijst aanvoert. Maar de tegenstand is niet mis en dat leidt tot een kopgroep van vier jongelingen die de rest op één rondje zet (vijf extra punten). De rijders zijn aan elkaar gewaagd en met nog een ronde te gaan wordt de sprint al aangetrokken. Mees zijn positie is perfect maar dan gaat het toch nog fout bij het uitkomen van de laatste bocht. Hij komt ten val en blijft even verdwaasd (en teleurgesteld) liggen. Uiteindelijk finisht hij op plaats vier. Ruim voldoende om zich als leider te handhaven maar hij heeft dit seizoen nog maar één kans om zijn derde overwinning te boeken.

Bij de C2 staat Jan Willem Meijer als enige Amstelbochter en voor hem de eerste wedstrijd van het seizoen, aan de start. Een prima wedstrijdverloop voor een 'debutant'. Niet te hard en rijders die elkaar niet het uit het oog verliezen. Na 35 ronden dendert de hele groep op de finish af en Jan-Willem weet een prima achtste stek te realiseren.

Zoals gewoonlijk zijn de C1-rijders gelijktijdig gestart maar die moeten dan nog 25 ronden. Bij deze groep Wagenaar nummer twee: Thijs Wagenaar. Zich keurig handhavend blijft hij in de kop meedraaien en moet hij uiteindelijk slechts één andere rijder voor laten gaan. Maar een tweede stek is natuurlijk een uitstekend resultaat.

Bij de M3 Wagenaar nummer drie: Philip Wagenaar. De man van een prima seizoen. Alleen al een paar keer gevallen. Het lijkt nu goed te gaan maar nu is het Erik Evers die bij een botsing op het rechte stuk betrokken raakt en ten val komt. De achterstand is te groot om nog aansluiting bij het peloton te vinden en een 37e klassering is zijn deel. Philip Wagenaar gaat onverdroten door en bij het uitkomen van de laatste bocht ziet het er nog steeds goed uit. Dan gaat het toch nog fout. Wederom een botsing met een valpartij tot gevolg. Languit glijdend komt hij over de streep op een 33e positie. Geen punten en daardoor staat hij op de twaalfde plaats in het tussenklassement. Er zijn nog kansen op een top tien stek maar dan zal er in de laatste marathon wel gescoord moeten worden.

Uiteindelijk zijn er in totaal 39 punten gescoord (zie voor alle statistieken www.amstelbocht.nl).