• GroenLinks Ouder-Amstel

    GroenLinks

GroenLinks initieert onderzoek elektrische deelautos

17-06-2018, 08:58 | Lezersnieuws | Linda

Ouderkerk aan de Amstel, 14 juni 2018 --- Meer ruimte voor groen en speelplekken, minder parkeerplekken, geen eigen auto, maar toch altijd een auto tot je beschikking. Dat zijn de voordelen die elektrische deelautos met zich meebrengen. GroenLinks initieerde een motie om onderzoek te doen naar het inrichten van nieuwbouwwijken met een smart-grid voor deelautos, en in de rest van de gemeente aan te sluiten bij initiatieven zoals car2go. Samen met VVD, D66, CDA en PvdA diende GroenLinks in de raad van 14 juni deze motie in, en met steun van Natuurlijk Belang werd hij aangenomen.

De inspiratie voor de motie kwam van de zogenaamde “City Deal”, die staatssecretaris Van Veldhoven sloot met Amsterdam, Amstelveen, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Amersfoort en Apeldoorn. Deze steden gaan nieuwbouwwijken opleveren met elektrische deelautos, in combinatie met door woningen opgewekte zonne-energie. Dit leidt tot minder uitstoot van CO2, goedkopere woningen, een slimmer energiesysteem én meer ruimte voor speelplaatsen en groen doordat minder parkeerplekken nodig zijn. Bovendien krijgt surplus zonne-energie hiermee een nuttige bestemming: Stilstaande auto’s kunnen overtollige energie opslaan voor later gebruik.

“Wat ze in Amsterdam en Amstelveen kunnen kunnen wij hier ook” zegt Linda Muusses, fractievoorzitter van GroenLinks. “Ouder-Amstel gaat enorm groeien, dus is het goed als bouwen voor de toekomst. Behalve dat het goed is voor het milieu, biedt het ook de mogelijkheid om wijken anders in te richten door gebruik te maken van elektrische deelautos. Meer groen en speelplekken, daar vragen veel van onze inwoners nu al naar, dus dit voorziet absoluut in een behoefte.”

De motie vraagt ook om te onderzoeken hoe aangesloten kan worden bij initiatieven voor elektrische deelautos in bestaande wijken. In Ouder-Amstel zijn al deelauto initiatieven actief, maar elektrische deelautos ontbreken nog. De motie biedt dus wat voor nieuwe en huidige inwoners van Ouder-Amstel. GroenLinks hoopt 14 september 2018 de resultaten van het onderzoek te zien, zodat de raad dan kan besluiten over de te nemen stappen.