• Bart Gietema

    B. Wesseling

Bart Gietema legt beslag op eerste kerstbrood (marathon Jaap Edenbaan).

10-12-2018, 09:25 | Lezersnieuws | Bart

Voor het eerst van dit seizoen, door de aanwezigheid van sinterklaas, de marathon op de zondagavond. Zoals gebruikelijk is er fel gestreden om de kerstbroden die de jury als beloning voor de eerste drie rijders van elke wedstrijd beschikbaar heeft gesteld.

 

In de laatste wedstrijd van de avond, de M4, rijdt Baert Gietema een puike wedstrijd. Mee met de juiste groep, drie ronden voor het einde nog een rondje kop en dan met een onnavolgbare demarrage in de laatste bocht de winst pakken. Dit is voor hem een primeur.

Ook de andere Amstelbochters laten zich niet onbetuigd: Remko van Roekel eist plaats acht op, Arjan de Wit finisht op plaats zestien en Dick Hess komt als 24e over de streep. Totale Amstelbochtscore 75,1 punten (een seizoenrecord). Verder legt Ouderkerker Peter de Nooij ook nog beslag op de zesde plaats.

 

Een waardig Amstelbochtslot van de avond die toch al memorabele strijd heeft opgeleverd. Zo lukt het bij de M1/M2 combiwedstrijd enkele M1-rijders om het peloton op één rondje te rijden. Door een soort van Joop Zoetemelk versnelling sluipen vijf rijders weg en slaan een gaatje. Na enkele ronden blijkt alleen Paul Kuijer het gevaar te onderkennen. Hij versnelt en probeert het gat te overbruggen maar een strijd van een tegen vijf lijkt niet te gaan lukken. Dankzij een tweede rijder, die hem komt bijstaan, lukt het deze twee rijders, met een geweldige krachtinspanning, ook om het peloton te dubbelen. Daarna is de koek op voor Paul en hij finisht, totaal uitgewoond, als zevende. Dat levert hem wel een bonus op van vijf punten. Auke Broex komt als twaalfde over de streep. Paul en Auke scoren daarmee samen 28 punten (een seizoenrecord).

De M2-rijders rijden tot de laatste meters om de broden. Gijs de Nooij finisht als vijfde. Henk Portengen (6), Jeroen Kolenberg (10) en Ron Brandse (17) laten zich ook niet onbetuigd.

 

Bij de M3 lukt het de Amstelbochters eindelijk om meer 'van voren' te rijden en dat levert tevreden gezichten op. Philip Wagenaar voegt met zijn 20e stek weer 11 punten toe aan zijn seizoen klassement (inmiddels 75 punten) en Kathleen Thomaes (22) en Erik Evers (27) scoren voor het eerst dit seizoen punten.

 

Voor een volledig overzicht van de behaalde punten, het tussenklassement en het programma voor de rest van het seizoen: zie de site van de Amstelbocht (www.amstelbocht.nl).