Amstelbocht masters starten sterk in de marathon op de Jaap Edenbaan, 18 oktober 2017.

23-10-2017, 10:00 | Lezersnieuws | De coach

Schaatsmarathons op de Jaap Edenbaan.

De M1/2 als eerste op het programma van deze avond. Alle M1 en M2 rijders starten gelijktijdig.

De eerste ronden bij de M2 zijn rommelig met direct al uitlooppogingen. Vier rijders weten uiteindelijk een rondje te pakken. De Amstelbochters, Gijs de Nooij en René Markus zien dit met lede ogen aan maar kunnen er weinig aan doen. Toch rijden zij niet voor spek en bonen mee. Met nog enkele ronden te gaan weet René zich in een goede positie te manoeuvreren. Het is echter Gijs die met een grandioze spurt de sprint weet te winnen van het peloton (vijfde positie). René komt als nummer 19 over de streep.

Dan is de baan vrij voor het M1 peloton. Daarbij Amstelbochters Auke Broex en Paul Kuijer (en Ouderkerker Stan Nelissen). In dit deel van de wedstrijd is er één man die duidelijk de sterkste is en met één ronde voorsprong de overwinning opeist: Jan Hubert. Paul Kuijer weet door een uitgekiende strategie en nog enkele ronden te gaan samen met de koploper 50 meter te pakken. Eén man weet nog aan te sluiten maar dan ontploft het peloton. Stan eindigt op positie 4, Paul op positie 5 en Auke eindigt op plaats 18.

M3.

Daarbij drie Amstelbochters: Dirk Jan Bakker (dit seizoen terug van weggeweest), Ron Brandse en Erik Evers. Een grote groep rijders van ongeveer gelijk niveau. Verschillende uitloop¬pogingen maar alles wordt geneutraliseerd. Hoewel Ron Brandse de sterkste Amstelbochter is (regelmatig rijdend op de kop van de groep), is het de winnaar, Erica Della Guardia - de Jong, die deze avond weet te heersen. Eindklassering Amstelbochters: Ron: 7, Dirk Jan 16 en Erik 18.

De grootste groep Amstelbochters rijdt bij de M4, Martin van der Esch, Dick Hess, Johan Boelrijk, Remko van Roekel en Arjan de Wit. Een valpartij van Dick Hess in een van de eerste ronden. Gelukkig weet hij na een aantal ronden weer aan te sluiten. Wederom een wedstrijd waarbij niemand sterk genoeg is om te ontsnappen en een ronde te pakken. Met nog zes ronden te gaan neemt een sterk rijdende Martin -nogmaals- de eerste positie in en voert het tempo nog eens op. Dick, Johan en Remko zitten op het welbekende 'vinkentouw'. Nog vier ronden en het tempo gaat nog verder omhoog. Dan de laatste ronde. Vier rijen breed dendert het peloton door. Dick schuift verder naar voren en komt in redelijke positie de laatste bocht uit. Johan rijdt sterk mee en dan de groep over de finish. Resultaat: Dick op plaats 6, Johan 8, Martin 18 en Remko op positie 21.