Vijfentwintig jaar 4 mei comité Duivendrec

05-04-2018, 16:13 | Lezersnieuws | Gerie Bouman

Datum:

dinsdag 17 april 2018, 00:00

Locatie:

Begoniastraat 10
Dorpshuis
Duivendrecht

De begindagen van mei vormen een voor iedereen vanzelfsprekend moment om geschiedenis en actualiteit uitdrukkelijk aan de orde te stellen. Stilte rond een beladen monument is ??n manier om dat te doen. Maar in het voorjaar van 1993 hebben enkele personen het initiatief genomen om te komen tot een comit? dat de dodenherdenking op 4 mei in Duivendrecht een meer inhoudelijk karakter geeft. De eerste vergadering van het 4 mei Comit? Duivendrecht vond plaats op 18 maart 1993. Leden van het comit? waren Cees Bellaar, Gerie Bouman, Hiskia Coumou, Pieter van Winden en Gerrit Wisse. Het comit? werd ambtelijk ondersteund door Wietske Dikkers van de Dorpsraad Duivendrecht. In 1995 is het 4 mei Comit? officieel als werkgroep toegetreden tot de Dorpsraad Duivendrecht, nu Coherente.

Vanaf het allereerste begin zijn de scholen betrokken geweest bij de herdenking. In 1993 werden kindertekeningen tentoongesteld in het Dorpshuis. De samenwerking met de scholen is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. In 1996 is het monument aan de Begoniastraat officieel geadopteerd door de (toen nog) drie basisscholen. Deze adoptie is vastgelegd bij de Stichting Februari 1941, destijds de initiatiefnemer van de actie Adopteer een Monument. Namens de Stichting Adopteer een Monument leggen de kinderen ieder jaar bloemen bij het monument.

Voor het huidige 4 mei Comit? is het 25-jarig bestaan aanleiding om aandacht te besteden aan het belang van dit herdenken. Dat wordt gedaan door enkele bijzondere activiteiten:

KINDERVOORSTELLING Op woensdagochtend 18 april is er een (besloten) voorstelling voor de schoolkinderen in De Kleine Kerk.

TENTOONSTELLING Vanaf 17 april tot 8 mei is er in het Dorpshuis een tentoonstelling van foto?s over Duivendrecht in oorlogstijd en tijdens de bevrijding. Deze foto?s zijn enkele jaren geleden opgedoken op het Waterlooplein en worden nu zodanig gerestaureerd dat zij voor de komende generaties behouden blijven. Bij de tentoonstelling zal een looplijst met achtergrond informatie beschikbaar zijn. Deze tentoonstelling is tijdens de openingsuren van het Dorpshuis vrij te bezoeken.

TONEELVOORSTELLING Op zondagmiddag 22 april om 15.00 uur zal de acteur Helmert Woudenberg zijn solotoneelvoorstelling ?Landverrader? spelen. Deze voorstelling wordt georganiseerd door Stichting Kleinoot. De entree bedraagt ? 15 en vindt plaats in De Kleine Kerk, Rijksstraatweg 129 te Duivendrecht.