• Max Ramali

Twee gewonden na felle brand snackkraam Dorpsplein Duivendrecht

Stasja Bresser-Köhler

DUIVENDRECHT Een drama heeft zich donderdagavond (31 augustus) omstreeks 18.30 uur voltrokken op het Dorpsplein in Duivendrecht. De tijdelijke snackkraam van de naastgelegen snackbar Jan & Jan (binnenkort De Eeterij genaamd) is in vlammen opgegaan. De oorzaak is waarschijnlijk dat een van de gasflessen is ontploft. Hoe dit kon gebeuren is onduidelijk. Eigenaar Jan van de Bol en zijn collega Jan, die beiden in de kraam aanwezig waren, zijn na de brand overgebracht naar het ziekenhuis met brandwonden over het hele lichaam.

,,Dat er niet meer gewonden zijn gevallen is een wonder," vertelt een duidelijk aangeslagen Jan van de Bol. Hij is een paar uur daarvoor ontslagen uit het AMC waar hij behandeld is aan zijn brandwonden. Ook zijn de longen nagekeken. Zijn wenkbrauwen en de haren op zijn onderarmen en benen zijn verschroeid. Verder maakt hij het lichamelijk naar eigen zeggen redelijk.

De mentale gesteldheid is een ander verhaal. Hij maakt zich vooral zorgen om zijn collega. Hij is aanvankelijk overgebracht naar de VU. Later is besloten dat zijn brandwonden beter behandeld kunnen worden in het brandwondencentrum in Beverwijk. Hij is wel bij kennis.

De snackbareigenaar vertelt dat alles nog veel erger had kunnen aflopen. ,,Mij is verteld dat de kans bestond dat de andere gasflessen ook de lucht in konden gaan door de ontploffing van die ene gasfles. Als dat had gebeurd, dan weet ik niet wat de gevolgen hadden kunnen zijn. Het is verschrikkelijk."

Op het moment van de brand en de explosie was het behoorlijk druk bij de snackkraam. Het was 18.30 uur en dus etenstijd. Naast Jan en Jan is echter niemand verder gewond geraakt.

De zaak wordt nu onderzocht. Van de snackkar is niets, maar dan ook niets over.

Momenteel wordt de snackbar Jan & Jan verbouwd. Medio september moet de compleet verbouwde snackbar weer open gaan. Dan krijgt de snackbar de nieuwe naam 'De Eeterij'. Jan van de Bol besloot om tijdens de verbouwing een snackkar te huren op het Dorpsplein. Het was de eerste dag dat de kar open was toen het drama zich voor deed.